Stadslandbouw Gent

Officiële pagina van de Gentse Werkgroep Stadslandbouw. De werkgroep stuurt de transitie naar stadslandbouw in de stad Gent mee aan.

De grond van de zaak is de zaak van de grond!

Zaak van de grond

In 2016 verkocht het Gentse OCMW 450 hectare landbouwgrond aan een investeringsmaatschappij uit de portefeuille van Fernand Huts. Eén boer en enkele burgers besloten een rechtszaak aan te spannen om de verkoop ongedaan te maken. Naar aanleiding van de zogenaamde ‘zaak Huts’ kwam er een diepgaand maatschappelijk debat over grond op gang zowel in Gent als daarbuiten.

Met dit forum willen we het debat verder inhoudelijk voeden. Daarom nodigen we verschillende experten uit die hun visie en voorstellen komen delen. We gaan dieper in op het waarom van de rechtszaak: wat is de rol van de overheid in het vrijwaren van grond en hoe kan grond worden ingezet voor het algemeen belang, voor voedselproductie en een klimaatomslag? Hoe kan de overheid dit concreet aanpakken? Wat kunnen de regionale en lokale besturen doen en kunnen we inspiratie halen uit het buitenland? Welke rol voor burgers in het beslissen over de inzet van publieke gronden.
Kom luisteren of je eigen standpunt verdedigen. Grond gaat ons namelijk allen aan, want de zaak van de grond is de grond van de zaak!

Programma:

Deel 1: sprekers

  • Peter Vanden Abeele: Gentse stadsbouwmeester, presenteert zijn visie op publiek eigendom als hefboom voor duurzaamheid in stedelijke ontwikkeling
  • Anna Verhoeve: Onderzoeker ILVO: Presenteert haar studie over het Franse gronden-observatorium SAFER en wat we kunnen leren voor België

Deel 2: Panelgesprek

  • Peter Vanden Abeele
  • Anna Verhoeve
  • Annelies Marchand, boerin bij de Vierklaver en lid van Boerenforum
  • Hanne Flachet, Fian, werkte mee aan verschillende studies rond grondtoegang in België

Locatie: Kunstencentrum Vooruit, Foyer

Comment...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 25/04/2019 door in Nieuws.

Navigatie

%d bloggers liken dit: