Stadslandbouw Gent

Officiële pagina van de Gentse Werkgroep Stadslandbouw. De werkgroep stuurt de transitie naar stadslandbouw in de stad Gent mee aan.

De bodem als klimaat­strijder: Hoe Gentse stads­landbouw inzetten

Werken aan de bodem

De klimaatcrisis lijkt zich in de verte te bewegen, maar eigenlijk hebben we alles dichtbij in handen. Weinigen weten dat nu door slecht bodembeheer de bodem de allergrootste CO2-vervuiler is, en dat dit door een goede stadslandbouw omkeerbaar is in een voedsel producerende en biodiversiteit creërende CO2-accumulator. Door slimme keuzes te maken kunnen we onze groene omgeving omtoveren tot een bijzonder efficiënte klimaatstrijder! In dit forum duiken we diep in de creatiepatronen van het leven zelve en gaan we Gentse plannen smeden.

We zijn blij om professor Steven Sleutel te verwelkomen, expert bodemkunde van de Universiteit Gent. Hij zal laten zien of onze bodems CO2 uitstoten of opnemen. Wat is het verschil tussen verschillende types bodem en hun vegetatie, welke factoren dragen bij tot een verhoogde opname van broeikasgassen? Wat zijn kansen voor stadslandbouw? En hoe komt het dat we in België nog altijd niet bezig zijn met het monitoren van de bodem en de impact op klimaat?

Vervolgens zal Jos Willemsen laten zien hoe hij als eco-effectief ondernemer geïnspireerd door boerenhelden zoals Joel Salatin en Ernst Götsch aan de weg timmert. Hij gaat in op een reeks nieuwe methoden zoals schok-begrazing en agro-forestry die ons in staat stellen om een rijke voedselproductie met groeiende ecosystemen te verenigen. Hij licht ons zijn concept van de spiral economy toe, een nieuwe manier van kijken met ecologische groei door economische groei en andersom..

Tenslotte willen we ingaan op het potentieel van het Genste burgerveld en de rol die we allen kunnen spelen in het mee beslissingen nemen over waar we met onze Gentse omgeving naar toe gaan. De Werkgroep Stadslandbouw heeft een voorstel ingediend voor het nieuwe uitvoeringsplan Groen (RUP 169). Als we onze Gentse groengebieden met 140 hectare uitbreiden waar liggen dan kansen voor samenwerking tussen burgers, overheid en boeren? Waar kunnen we in Gent aan de slag? Alle ideeën welkom! Dit is meteen een opstap naar ons volgend forum op 15 mei over de Gentse Food Commons!

Locatie: Foyer van de Vooruit, GEnt
Datum: Donderdag 19 april vanaf 19u00
Inkom: gratis

Beeld: Mike Beyers, Politico.

Comment...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 19/04/2018 door in Nieuws.
%d bloggers liken dit: